Network automation is de toekomst. Het helpt bedrijven om hun processen foutloos te configureren, te versnellen en makkelijker te maken voor de gebruiker.

Maar betekent dit dat het werk van de network engineer overbodig wordt? Absoluut niet!

In de afgelopen maanden hebben we een aantal trends uitgelicht die we in de IT-markt zien. Denk hierbij aan werken in de cloud, samenwerken via online platforms en, helaas, ook cybercriminaliteit. Maar er is nóg een trend. Eentje die we nog niet uitvoerig besproken hebben: network automation. Wat is het? Hoe werkt het? En hoe wordt het gebruikt? We leggen het je uit in dit artikel!

Wat is network automation?

Network automation houdt in dat een netwerk geautomatiseerd voorzien wordt van wat het moet doen. Het hangt nauw samen met SDN (Software Defined Networking). En deze automatisering, daar wil heel netwerkland naartoe bewegen. Waarom? Omdat het hen de mogelijkheid geeft om zoveel mogelijk taken geautomatiseerd uit te voeren.

Even een concreet voorbeeld. Met network automation kan het zover gaan dat een klant via het eigen klantportaal aan kan geven wat hij op het netwerk wil. Vervolgens gebeurt dat ook, maar zónder dat er een engineer tussenkomt. De klant logt in, vertelt wat hij wil aanpassen en daarna gebeurt het ook direct. En dat is in grote lijnen wat network automation is: taken worden foutloos uitgevoerd en er komt niemand meer tussen.

Handmatige fouten zijn verleden tijd

Moeten network engineers zich nu zorgen gaan maken voor hun baan? Network automation maakt immers dat zij niet meer nodig zijn als tussenschakel bij veranderingen in netwerken, toch?

Ja, en nee. Network automation zorgt ervoor dat er geen handmatige fouten meer worden gemaakt in de configuratie. En dit is wellicht wat saai voor de engineer, want hier wordt hem inderdaad werk ontnomen. Maar wij zien dit juist als een fantastische ontwikkeling voor engineers. Zij hoeven zich dankzij network automation namelijk niet meer te bekommeren om processen waarin zij tien keer hetzelfde moesten doen. Want dat gaat nu automatisch. Maar het is aan de engineer om die automatisering eerst te máken. Het moet immers wel perfect opgezet en onderhouden worden. En dát vinden wij een enorme stap in het vak van de network engineer.

En ook in het geval van grote organisaties met meerdere locaties is de engineer nog een heel belangrijke schakel. Kijk je bijvoorbeeld naar verbindingen van telefonie en internet die ziekenhuizen onderling verbinden, dan is het noodzakelijk dat daar een engineer bij betrokken is.

Automatiseer je netwerk

Is jouw organisatie al klaar voor network automation? Onze netwerktoppers helpen je graag om deze automatisering tot in de puntjes voor je op te zetten.

Meer weten? Mail naar info@falco-networks.com of vul dit formulier in.

web-wij-zoeken-network-engineers