Werken in de cloud: zoals we laatst al schreven is dat is hé-le-maal nu. En doordat we deze manier van werken meer en meer omarmen, wordt ook ‘hybride werken’ steeds populairder.

Maar wat is dat eigenlijk? En waarom doen we het zo graag? Waar moeten we rekening mee houden als we dit als bedrijf willen faciliteren? Je leest het in dit artikel.

Wat is hybride werken?

Als je hybride werkt, dan wissel je werken op kantoor af met werken vanuit huis. De werkplek is hierdoor flexibel. Tijdens de coronapandemie maakte deze manier van werken een enorme groei door in Nederland, en anno 2024 is het nog steeds enorm populair bij de bedrijven in ons land. Er zijn dan ook een aantal zeer gunstige voordelen mee gemoeid, denk aan:

… kortere reistijd en daardoor lagere reiskosten
… bevorderlijk voor de concentratie
… ideaal voor de werk-privébalans
… vrijkomende kantoorruimte
… flexibele manier van werken
… positief voor het imago van de werkgever

Uiteraard zijn er ook wat minpunten op te noemen rondom hybride werken. Denk bijvoorbeeld aan een verminderd sociaal contact of een minder sterk gevoel van teambuilding. Ook kan veel thuiswerken niet helemaal lekker uitpakken voor de workaholics onder ons, omdat de drempel om te stoppen met werken nu nóg hoger is. Toch wegen de nadelen voor de meeste werkgevers niet op tegen de voordelen van hybride werken.

Hybride werken faciliteren

Wil je als organisatie ook graag de mogelijkheid tot hybride werken aanbieden? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is een feilloos werkende internetverbinding bij de thuiswerkers essentieel, net als het binnen handbereik hebben van de juiste ICT-tools en hardware. En ook het ergonomische aspect is een belangrijke: is er een goed bureau en een goede bureaustoel aanwezig én staan deze goed afgesteld? Dat zijn allerlei zaken waar je als werknemer op moet letten.

Daarnaast is het ook belangrijk om op de veiligheidsrisico’s van hybride werken in te spelen. Hybride werken vraagt namelijk veel van de veiligheid van een IT-omgeving. Je hebt als werkgever minder controle op wat je medewerkers thuis doen, en ook weet je niet altijd of ze via een beveiligde verbinding werken en alle veiligheidsupdates netjes installeren. Maar met MFA (Multi-Factor Authenticatie), securitybeleid, gedegen IT-onderhoud en een goede wachtwoordstrategie zit je absoluut op de goede weg.

Optimale flexibele werkplek met Falco Networks

Enthousiast geworden over hybride werken, maar heb je op IT-vlak nog de nodige uitdagingen? Falco Networks helpt je graag om mee te denken over de optimale flexibele werkplek. Mail naar info@falco-networks.com om hier met ons over te sparren.